zaterdag 20 maart 2021

Hamburgerspel

Het hamburgerspel is een leuk spel dat je kan gebruiken om leerstof op een leuke manier te verwerken en te verankeren. Je kan het spel bij meerdere lesonderwerpen gebruiken. Zelf gebruik ik het om lastige woordpakketwoorden in te oefenen.
Onderaan in deze post kan je het spel gratis downloaden!

Wat zit er in het spel?
- Er zijn 32 ingrediëntkaarten.
- Er zijn 4 menukaarten.
- Er zijn 4 vuilbakkaarten.

Wat moet je doen voor je begint met spelen?
Doe de ingrediëntkaarten in een ondoorzichtig zakje.
Elke leerling krijgt een menukaart.

Voorzie zelf kaartjes met leerstof die je wilt verwerken.
Een kaart met de woordpakketwoorden, quizvragen van een WO-thema, bewerkingen, maaltafels,...

Doel van het spel.
De leerlingen proberen om alle ingrediënten van hun hamburger te verzamelen. Diegene die het als eerste lukt om alles nodige ingrediënten te verzamelen, is de winnaar.

Spelregels
De jongste speler begint. Hij neemt een kaartje van de stapel met vragen over de leerstof. Kan hij deze vraag juist oplossen, dan mag hij een ingrediënt uit het ondoorzichtige zakje nemen. Je legt de ingrediëntkaart open voor je neer. Soms zal je ingrediënten verdienen die je nodig hebt, maar soms zal je ook ingrediënten verdienen die je niet nodig hebt. Daarna is het de beurt aan de volgende.

Pas op voor de vuilbakjes! Wanneer je een vuilbakkaartje trekt, zal je één van jouw ingrediënten weg moeten gooien.

Wie lukt het om als eerste alle ingrediënten te verzamelen?


Ik hoop dat jullie veel plezier zullen beleven met dit spel.



Download hier het spel gratis!

https://drive.google.com/file/d/1KKNsVzcMWlZ1-q0zCXJTg2LaU7SkK9Ce/view?usp=sharing


Beelden met skelet

Met de leerlingen van het zesde leerjaar hebben we twee weken lang gewerkt rond het thema 'het lichaam'. Daarin leerden we o.a. de functie van het skelet. Dat trokken we vandaag door in de les muzische vorming. De leerlingen ontwierpen eerst een dansmove die ze namaakten met ijzerdraad. Wanneer het skelet af was, kon het kleien beginnen. De leerlingen werkten er enthousiast aan en het resultaat mag zeker gezien worden!

Hoe begin je er aan?

1. De leerling krijgt een ijzerdraad van ongeveer 1 meter.

2. Maak een mannetje met het ijzerdraad. Zorg voor extra stevigheid door de draden van de armen, buik en benen rond elkaar te draaien. (Zie foto.) Als je mannetje niet meer wiebelt als je ermee schud, is hij stevig!

3. Nagel het mannetje vast aan een blokje hout.

4. Maak met klei een lichaam voor je skelet.

5. Geniet van je prachtige kunstwerk!





Dicteren

Om de woordpakketwoorden op een leuke manier, laat ik de leerlingen regelmatig aan elkaar dicteren.
Zo blijft het leren leuk en actief. De leerlingen maken het ook uitdagend voor elkaar door de woorden die ze zelf moeilijk vinden te dicteren. 😀


Plickers

 Ik werk erg graag met Plickers.

Plickers is een leuke app die je kan gebruiken in de klas om op een leuke en actieve manier een quiz te spelen.
Elke leerling krijgt een unieke code waarmee ze antwoord kunnen geven op de vraag die wordt geprojecteerd op het bord. Als leerkracht kan je de codes scannen met je smartphone. De antwoorden worden verzameld en getoond op het bord.
Deze tool motiveert leerlingen en maakt het leren net dat ietsje leuker.

Nog een leuke tip: de antwoorden van de leerlingen worden opgeslagen. Je kan dus ook toetsen afnemen via Plickers.

Het leukste van al is dat deze tool gratis is! Je kan hem terugvinden via plickers.com.



Het getal pi

Waar komt pi eigenlijk vandaan?

Dat hebben we vandaag proberen aan te tonen met een klein proefje. Het idee kreeg ik van één van mijn docenten: Sabine Vranckx.

Zo voer je de proef uit:
1. Teken een cirkel met een diameter.

2. Knip een aantal touwtjes die even lang zijn als de diameter van de cirkel.

3. Leg zoveel volledige touwtjes op de omtrek van de cirkel als mogelijk is.

Wat kan je dan zien?
We merken dat er drie hele touwtjes de omtrek van de cirkel bedekken, maar niet helemaal. Er blijft slechts een klein stukje van de omtrek onbedekt. Als je dit precies zou berekenen, betekent dat 3,14 touwtjes de cirkel kunnen bedekken.
Toeval? Dat denk ik niet. 😉



Bodypercussie

Vandaag werkten de leerlingen van het zesde leerjaar in de muzische les rond bodypercussie.
We ontdekten wat bodypercussie juist inhoudt door samen met de klas wat te proberen. Op welke manieren kan ik geluid maken met mijn lichaam? Hoe maak ik een ritme? Kan ik ritmes combineren? Hoe kan ik dit noteren?

Daarna was het aan de leerlingen om zelf aan de slag te gaan.
De leerlingen werkten in kleine groepjes samen om twee verschillende ritmes te bedenken die je die zowel enkel als tegelijkertijd te bespelen zijn. Daarnaast moesten de leerlingen hier ook een muzische notatie van maken.
De twee ritmes tegelijk spelen was een uitdaging, maar het is bij iedereen tot een mooi en creatief resultaat gekomen!

Het was erg fijn om de leerlingen zo goed en zo actief samen te zien werken.





Herfst in het Bos


Tijdens mijn stage in het eerste leerjaar leerden we over het bos tijdens de herfst. Een hele week lang onderzochten we in de klas wat er allemaal in het bos gebeurd tijdens de herfst. Zo ontdekten we dat de bladeren van de bomen verkleuren omdat de boom water bijhoud en zo de winter doorkomt. We ontdekten dat er tijdens deze periode veel paddenstoelen groeiden. Daarom onderzochten we hoe paddenstoelen zich verspreiden. Ze hebben geen zaden, maar sporen! Om te ontdekken hoe deze sporen werken, hebben we een paddenstoel een hele nacht onder een glas gezet met een blauw papier onder. De volgende dag zagen we dat alle sporen uit de hoed van de paddenstoel waren gevallen. Nu konden we de sporen wel zien!

We lazen ook uit het prentenboek  'Marie komt thuis' van Jean-Philippe Rieu. Het verhaal gaat over een elfje dat in een roos woont. Maar op een dag wordt het herfst en verwelkt de roos! Marie is haar huis kwijt. Daarom besloten we om met de klas het bos in te gaan! Gelukkig hebben we geleerd hoe de bosdieren een veilig 'huisje' bouwen om de herfst te overleven! Met z'n allen gingen we Marie helpen! De leerlingen maakten stevige, veilige en knusse huisjes voor het elfje Marie!







                                               

Mummenschanz - lesidee drama

  Mummenschanz is een Zweeds theatergezelschap. Ze zijn vooral gekend door hun gastoptreden in The Muppetshow. Bekijk het optreden van Mumme...